Kursy, szkolenia, wideokonferencje
Kursy e-learning dostępne w ramach Platformy Edukacyjnej
w Centrum Kształcenia w Jednorożcu.
1. Ekonomika, zarządzanie i technologia produkcji w rolnictwie
01. Agroturystyka część I i II
05. Ekonomika gospodarstw mlecznych i produkcji mleka część I i II
10. Gospodarowanie zapasami w rolnictwie część I i II
12. Integrowana produkcja w gospodarstwie część I i II
13. Kalkulacja dochodu i wartości dodanej w gospodarstwie część I i II
14. Kalkulacja nadwyżki bezpośredniej w produkcji zwierzęcej część I i II
15. Kalkulacje nadwyżki bezpośredniej w produkcji roślinnej część I i II
16. Kanały dystrybucji produktów żywnościowych część I i II
17. Koszty w rolniczym procesie produkcyjnym część I i II
20. Marketing produktów rolno-żywnościowych część I i II
21. Metody oceny efektywności inwestycji w gospodarstwach rolniczych część I i II
24. Planowanie w gospodarstwie rolniczym część I i II
25. Planowanie zasobów siły roboczej w gospodarce część I i II
26. Podstawowe kierunki wsparcia gospodarstw w PROW 2007-2013 cześć I i II
27. Podstawowe pojęcia stosowane w rachunkowości część I i II
30. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich część I i II
32. Restrukturyzacja gospodarstwa rolniczego część I i II
33. Rozliczanie podatku VAT w rolnictwie część I i II
35. Trwały rozwój rolnictwa i gospodarstwa część I i II
36. Ubezpieczenia gospodarcze w rolnictwie część I i II
39. Warunki i koszty finansowania kredytem część I i II
40. Wielofunkcyjny rozwój wsi i rolnictwa część I i II
41. Wspólna polityka rolna unii europejskiej - cele, zasady część I i II
42. Zarządzanie strategiczne - myślenie i działanie część I i II
43. Zespołowe formy gospodarowania w rolnictwie część I i II
44. Źródła finansowania działalności inwestycyjnej w gospodarstwach rolniczych część I i II
45. Organizacja rynku produktów rolno-żywnościowych część I i II
2. Wsparcie rozwoju lokalnej przedsiębiorczości
07. Innym się udało - teraz kolej na Ciebie!! - Przykłady udanych inwestycji na terenach wiejskich
09. Nieruchomości wiejskie - nabywanie, zbywanie i podział
10. Podstawowe typy umów zawieranych przy produkcji rolnej
3. Stosowanie opakowań w produkcji spożywczej
01. Opakowania produktów spożywczych – Rola opakowań w obrocie towarowym
02. Opakowania jednostkowe stosowane do pakowania produktów spożywczych
03. Wymagania unii europejskiej i polskiego ustawodawstwa dotyczące opakowań stosowanych do pakowania produktów spożywczych
05. Opakowania transportowe produktów w opakowaniach jednostkowych lub zbiorczych
07. Badania opakowań transportowych i jednostek ładunkowych
10. Znaki na opakowaniach związane z wymaganiami ochrony środowiska
11. Opakowania kompostowalne z polimerów biodegradowalnych
12. System organizacyjno prawny w zakresie opakowań i odpadów opakowaniowych
15. Wprowadzenie do problematyki polskiego ogrodnictwa
16. System wspomagania doboru opakowań świeżych owoców i warzyw
17. System wspomagania doboru opakowania - wspieranie i koordynacja współpracy plantatora/pakującego z wielkotowarowym odbiorcą, dostawcą opakowań i usługodawcą LTS (Logistyka-Transport-Spedycja)
18. Korzyści osiągane przez plantatora/pakującego jako użytkownika systemu wspomagania doboru opakowań
20. System wspomagania doboru opakowań źródłem informacji dla regionalnych i lokalnych jednostek administracji państwowej oraz samorządowej i promocji regionu
Część II: Zasady i sposoby prowadzenia działań ratowniczych mających na celu zwalczanie zagrożeń dla życia i mienia osób powodowanych przez klęski żywiołowe i katastrofy
5. Zarządzanie finansami i korzystanie z bankowości elektronicznej
Część II: Zagrożenia, zasady bezpieczeństwa i charakterystyka zasad Nowej Gospodarki
Część III: Ogólne zasady korzystania z banków internetowych
Część IV: Zestawy ćwiczeń do samodzielnego wykonania (wirtualny rachunek)
6. Podnoszenie kwalifikacji wychowawców i opiekunów wiejskich świetlic środowiskowych
01. Założenie działalności świetlicy wiejskiej. Jaki powinien być wychowawca świetlicy?
02. Organizowanie współpracy w grupie, rozumienie procesów grupowych
04. Metody wstępne, techniki mające na celu przełamanie lodów
07. Zabawy ruchowe i muzyczne obniżające poziom agresji w grupie
09. Metody i ćwiczenia rozwijające twórcze myślenie dzieci i młodzieży
13. Ewaluacja, czyli znaczenie informacji zwrotnych w ocenianiu zajęć
14. Rozpoznawanie i przeciwdziałanie zjawisku przemocy wśród dzieci i młodzieży. Mechanizmy agresji i przemocy rówieśniczej
15. Rozpoznawanie trudności wychowawczych dzieci i rodziny oraz umiejętności udzielania pomocy dziecku i rodzinie
16. Odpowiedzialność wychowawcy, rodziców i wychowanków - reguły, regulaminy, przepisy korzystania z pomieszczeń i sprzętu
17. Konflikt teoria i sposoby rozwiązywania, mediacje i negocjacje
18. Problemy typowe dla pracy ze zróżnicowaną wiekowo grupą
19. Indywidualny rozwój wychowawcy świetlicy - komunikacja interpersonalna
20. Indywidualny rozwój wychowawcy świetlicy II – stres
7. Informatyka i języki obce
Zapisy na bezpłatne kursy - codziennie w siedzibie Centrum.